Dit moet je weten over een duurzamer huis

Dit moet je weten over een duurzamer huis

Isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Steeds meer mensen verduurzamen hun huis. Dat is goed voor de wereld en het heeft een positief effect op je maandlasten. De energierekening is bijvoorbeeld vaak een stuk lager. Maar hoe financier je de aanschaf van verduurzamende maatregelen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Welke?

 

Een beter geïsoleerd dak, HR++ glas of een warmtepomp. Je kunt verschillende maatregelen nemen om je huis te verduurzamen en daarmee energie te besparen. Maar hoe zit het met de financiering van verduurzamende maatregelen? Je kunt er natuurlijk voor sparen, maar er zijn ook mogelijkheden om verduurzaming te financieren via je hypotheek.

 

Financieren via hypotheek

De verduurzaming van je huis wordt gestimuleerd door de overheid, bijvoorbeeld met verschillende subsidies. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om via een hypotheek (extra) te lenen om je huis toekomstbestendig te maken. Dat geldt zowel bij de aankoop van een huis als bij een verbouwing van je huidige huis. De regels hiervoor verschillen per geldverstrekker. 

 

Deze verduurzamende maatregelen kunnen in veel gevallen meegefinancierd worden:

· Warmtepomp

· Zonnepanelen

· Spouwmuurisolatie

· Dakisolatie

· Vloerisolatie

Meer lenen voor verduurzaming
Vanaf 2024 speelt het energielabel van een huis mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Als jouw huis een beter energielabel heeft, dan is je energierekening vaak lager. Hierdoor blijft er meer over voor de hypotheek, zo is de gedachte. Mensen die een energiezuinig huis kopen, kunnen dus meer lenen.

Aan de andere kant is het ook mogelijk om extra te lenen om je huis te verduurzamen. Via deze regeling kunnen mensen met een minder goed energielabel (EFG) wat meer lenen om het huis te verduurzamen. Hierbij neemt de hypotheekverstrekker naast het energielabel ook andere factoren mee, zoals je inkomen en de waarde van de woning.

106 procent lenen

Naast de nieuwe regels, kunnen mensen al langer gebruik maken van een andere regeling. Normaal gesproken kun je bij een reguliere hypotheek maximaal honderd procent van de waarde van de woning lenen. Als je je huis gaat verduurzamen, kun je bij veel geldverstrekkers tot 106 procent van de waarde van de woning lenen.

 

Het extra bedrag komt dan in een bouwdepot. De geldverstrekker controleert of je dit bedrag hebt gebruikt voor verduurzamende maatregelen. Heb je nog budget over in het bouwdepot? Dan wordt dat gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.  

 

Heb je al een woning en wil je verduurzamen? Ook dan is het bij sommige geldverstrekkers mogelijk om je hypotheek op te hogen tot 106 procent.

Rentekorting

Sommige geldverstrekkers geven rentekorting als je een energiezuinig huis hebt. Dit wordt bepaald op basis van het energielabel van je woning. Als je huis een hoger energielabel krijgt naar aanleiding van verduurzamende maatregelen, dan kun je in aanmerking komen voor rentekorting.  

NHG

Kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Dan kun je ook kiezen voor het Energiebespaarbudget (EEB). Je leent dan een extra bedrag, tot 6 procent boven de waarde van de woning. Bij het afsluiten van je hypotheek bepaal je alleen welk bedrag je wilt lenen. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je gaat nemen en hoeveel die precies kosten.

 

Sommige geldverstrekkers bieden het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder NHG wordt afgesloten.

 

Daarnaast biedt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN) verschillende leningen en subsidies aan voor energiebesparende maatregelen. Op de website vind je een overzicht van de mogelijkheden.  

Meer weten

Er zijn verschillende mogelijkheden om verduurzaming van je woning te financieren. Wat de beste optie is voor jou, hangt af van je persoonlijke situatie. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een hypotheek?

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een email:

0485-455959 info@klomp-advies.nl

meer informatie? 

Cookie instellingen